Kvasená kapusta je slovenskou klasikou. Nemusíte si ju kupovať v obchode. Stačí vám kvalitný kameninový súdok, dobrý recept a čochvíľa sa budete tešiť z chutnej kvasenej kapusty.
Zdroj: pixabay.com
Ako na kvasenú kapustu v 5 krokoch
Ak vám zostali hlávky kapusty z pestovania a neviete čo s nimi, toto je ideálna príležitosť na ich použitie.
Prvý krok - vyčistíme sudy a nakrájame kapustu
Súdok aj nádobu, skadiaľ budete brať kapustu, je nutné ešte pred začatím dobre vyčistiť s horúcou vodou a octom. Ak už máte tento krok hotový, je načase, aby ste vzali kapustu a najemno ju nakrájali.
Zopár celých listov kapusty si odložte na neskôr.
Druhý krok - Prichystáme si kapustu s koreninami
Kapustu si dáme do nádoby, kde pridáme soľ. Kto má rád rascu, môže aj tú. Na 10 kg kapusty by malo ísť cca 150 g soli. Podľa toho koľko kapusty máte, si vyrátajte koľko soli do nej treba dať. Čím viac soli prídáte, tým viac bude kapusta chrumkavejšia.
Zamiešame a necháme kapustu v nádobe odstáť najmenej hodinku.
Zdroj: pixabay.com
Tretí krok - Nakladanie kapusty
Dno súdka pokryjeme celými kapustovými listami. Následne nakladáme do súdka kapustu. Do dlane si vezmite kapustu, vyžmýkajte a zatlačte do suda. Medzi jednotlivé vrstvy kapusty môžete dávať aj nakrájané jabĺčka.
Kapustu treba žmýkať tak, aby v nej nezostávala žiadna šťava a treba ju natlačiť do suda, čo najtesnejšie.
Štvrtý krok - Uzatváranie súdka
Keď máte všetku kapustu v sude, prikryte ju celými kapustovými listami. Na takto prichystanú kapustu položte ťažítka a zalejte ich šťavou, ktorú ste z kapusty vyžmýkali do nádoby.
Na súdok dáme vrchnák a do jeho žliabku nalejeme vodu.
Zdroj: pixabay.com
Piaty krok - Uskladnenie súdka a čas na jedenie
Súdok dáme do miestnosti, ktorá má cca 18 °C, čiže ideálne do chladnejšej miestnosti ako pivnica.
Pamätajte, že kapusta musí byť vždy zaliata. Ideálne je zalievať ju vodou z kapusty, ktorú treba skladovať v chladničke. Ak sa vám minie táto šťava, môžete dolievať napr. slanú vodu.
Po 3 - 4 týždňoch je kapusta hotová a pripravená na jedenie.
Prajeme vám veľa šťastia pri výrobe a dobrú chuť!