Zdieľajte článok:

Ako na kvasenú kapustu v kameninovom súdku?

:

Kvasená kapusta je slovenskou klasikou. Nemusíte si ju kupovať v obchode. Stačí vám kvalitný kameninový súdok, dobrý recept a čochvíľa sa budete tešiť z chutnej kvasenej kapusty.

Zdroj: pixabay.com

Ako na kvasenú kapustu v 5 krokoch

Ak vám zostali hlávky kapusty z pestovania a neviete čo s nimi, toto je ideálna príležitosť na ich použitie. 

Prvý krok - vyčistíme sudy a nakrájame kapustu

Súdok aj nádobu, skadiaľ budete brať kapustu, je nutné ešte pred začatím dobre vyčistiť s horúcou vodou a octom. Ak už máte tento krok hotový, je načase, aby ste vzali kapustu a najemno ju nakrájali

Zopár celých listov kapusty si odložte na neskôr. 

Druhý krok - Prichystáme si kapustu s koreninami

Kapustu si dáme do nádoby, kde pridáme soľ. Kto má rád rascu, môže aj tú. Na 10 kg kapusty by malo ísť cca 150 g soli. Podľa toho koľko kapusty máte, si vyrátajte koľko soli do nej treba dať. Čím viac soli prídáte, tým viac bude kapusta chrumkavejšia.

Zamiešame a necháme kapustu v nádobe odstáť najmenej hodinku.

kyslá kapusta s mrkvou

Zdroj: pixabay.com

Tretí krok - Nakladanie kapusty

Dno súdka pokryjeme celými kapustovými listami. Následne nakladáme do súdka kapustu. Do dlane si vezmite kapustu, vyžmýkajte a zatlačte do suda. Medzi jednotlivé vrstvy kapusty môžete dávať aj nakrájané jabĺčka. 

Kapustu treba žmýkať tak, aby v nej nezostávala žiadna šťava a treba ju natlačiť do suda, čo najtesnejšie. 

Štvrtý krok - Uzatváranie súdka

Keď máte všetku kapustu v sude, prikryte ju celými kapustovými listami. Na takto prichystanú kapustu položte ťažítka a zalejte ich šťavou, ktorú ste z kapusty vyžmýkali do nádoby. 

Na súdok dáme vrchnák a do jeho žliabku nalejeme vodu.

kapusta v miske

Zdroj: pixabay.com

Piaty krok - Uskladnenie súdka a čas na jedenie

Súdok dáme do miestnosti, ktorá má cca 18 °C, čiže ideálne do chladnejšej miestnosti ako pivnica. 

Pamätajte, že kapusta musí byť vždy zaliata. Ideálne je zalievať ju vodou z kapusty, ktorú treba skladovať v chladničke. Ak sa vám minie táto šťava, môžete dolievať napr. slanú vodu. 

Po 3 - 4 týždňoch je kapusta hotová a pripravená na jedenie.

Prajeme vám veľa šťastia pri výrobe a dobrú chuť!


Autor článku:
Lukáš Časta
Lukáš Časta

Lukáš je človek všestranný. Počas bežného dňa pomáha kolegom, kontroluje sklad, komunikuje so zákazníkmi a medzitým v hlave vymýšľa nové nápady pre e-shop. Je otcom na plný úväzok a v záhrade najradšej pestuje rastliny, ktoré deti zjedia skôr ako dozrejú :)

Publikované: 21.10.2022
Zdieľajte:
Mohlo by vás tiež zaujímať
Ako sa zbaviť kuny? Vyskúšajte overené metódy

Ako sa zbaviť kuny? Vyskúšajte overené metódy

Počujete dupot na povale? Je pravdepodobné, že tam vyčíňa práve kuna. Toto obratné zviera dokáže napáchať na vašom majetku veľké škody. Hoci je... Čítať ďalej 

Ako ochrániť úrodu pred škodcami? Poradíme vám

Ako ochrániť úrodu pred škodcami? Poradíme vám

Záhradkárska sezóna je v plnom prúde, no v plnom prúde je aj rozmnožovanie a útoky škodcov na vašu zeleninu, ovocie či okrasné rastliny. Ako... Čítať ďalej 

3 bylinky, ktoré vám pomôžu vyliečiť prechladnutie

3 bylinky, ktoré vám pomôžu vyliečiť prechladnutie

Chrípková sezóna je v plnom prúde. Pomôcť pri liečení nám môžu okrem liekov aj bylinky. Ktoré? Obrázok od Mojca-Peter z... Čítať ďalej 

30 rokov
pre Vás
Platby
na faktúru
Rýchle
dodanie tovaru
Garancia
vrátenia peňazí