Zdieľajte článok:

Ako na kvasenú kapustu v kameninovom súdku?

Obsah článku:

Kvasená kapusta je slovenskou klasikou. Nemusíte si ju kupovať v obchode. Stačí vám kvalitný kameninový súdok, dobrý recept a čochvíľa sa budete tešiť z chutnej kvasenej kapusty.

Zdroj: pixabay.com

Ako na kvasenú kapustu v 5 krokoch

Ak vám zostali hlávky kapusty z pestovania a neviete čo s nimi, toto je ideálna príležitosť na ich použitie. 

Prvý krok - vyčistíme sudy a nakrájame kapustu

Súdok aj nádobu, skadiaľ budete brať kapustu, je nutné ešte pred začatím dobre vyčistiť s horúcou vodou a octom. Ak už máte tento krok hotový, je načase, aby ste vzali kapustu a najemno ju nakrájali

Zopár celých listov kapusty si odložte na neskôr. 

Druhý krok - Prichystáme si kapustu s koreninami

Kapustu si dáme do nádoby, kde pridáme soľ. Kto má rád rascu, môže aj tú. Na 10 kg kapusty by malo ísť cca 150 g soli. Podľa toho koľko kapusty máte, si vyrátajte koľko soli do nej treba dať. Čím viac soli prídáte, tým viac bude kapusta chrumkavejšia.

Zamiešame a necháme kapustu v nádobe odstáť najmenej hodinku.

kyslá kapusta s mrkvou

Zdroj: pixabay.com

Tretí krok - Nakladanie kapusty

Dno súdka pokryjeme celými kapustovými listami. Následne nakladáme do súdka kapustu. Do dlane si vezmite kapustu, vyžmýkajte a zatlačte do suda. Medzi jednotlivé vrstvy kapusty môžete dávať aj nakrájané jabĺčka. 

Kapustu treba žmýkať tak, aby v nej nezostávala žiadna šťava a treba ju natlačiť do suda, čo najtesnejšie. 

Štvrtý krok - Uzatváranie súdka

Keď máte všetku kapustu v sude, prikryte ju celými kapustovými listami. Na takto prichystanú kapustu položte ťažítka a zalejte ich šťavou, ktorú ste z kapusty vyžmýkali do nádoby. 

Na súdok dáme vrchnák a do jeho žliabku nalejeme vodu.

kapusta v miske

Zdroj: pixabay.com

Piaty krok - Uskladnenie súdka a čas na jedenie

Súdok dáme do miestnosti, ktorá má cca 18 °C, čiže ideálne do chladnejšej miestnosti ako pivnica. 

Pamätajte, že kapusta musí byť vždy zaliata. Ideálne je zalievať ju vodou z kapusty, ktorú treba skladovať v chladničke. Ak sa vám minie táto šťava, môžete dolievať napr. slanú vodu. 

Po 3 - 4 týždňoch je kapusta hotová a pripravená na jedenie.

Prajeme vám veľa šťastia pri výrobe a dobrú chuť!


Autor článku:
Lukáš Časta
Lukáš Časta

Lukáš je človek všestranný. Počas bežného dňa pomáha kolegom, kontroluje sklad, komunikuje so zákazníkmi a medzitým v hlave vymýšľa nové nápady pre e-shop. Je otcom na plný úväzok a najradšej pestuje v záhrade rastliny, pri ktorých sa každému zapletie jazyk, ako napríklad fejchoa či jaboticaba.

Publikované: 21.10.2022
Zdieľajte:
Mohlo by vás tiež zaujímať
Kedy zbierať šípky, ako ich sušiť a používať? Prezradíme vám

Kedy zbierať šípky, ako ich sušiť a používať? Prezradíme vám

Šípky zbierali už tvoji rodičia, predtým ich rodičia a predtým ich. Šípky sú tu s nami po celé generácie. Kedy ich zbierať, k čomu sú dobré a čo... Čítať ďalej 

3 jesenné dekorácie inšpirované prírodou, ktoré si vyrobíte aj sami

3 jesenné dekorácie inšpirované prírodou, ktoré si vyrobíte aj sami

V jednoduchosti je krása. O tom svedčia aj jesenné dekorácie, ktoré si nemusíte kupovať za drahé peniaze v nákupných strediskách. Stačí sa... Čítať ďalej 

Ako sušiť ovocie a zeleninu? Vyskúšajte tieto overené postupy

Ako sušiť ovocie a zeleninu? Vyskúšajte tieto overené postupy

Sušenie patrí k najstarším spôsobom, ako využiť plody ovocia a zeleniny a zachovať pritom vitamíny, ktoré obsahujú. Výhodou sušeného ovocia je... Čítať ďalej 

30 rokov
pre vás
Platby
na faktúru
Rýchle
dodanie tovaru
Nákup
na splátky
Garancia
vrátenia peňazí