Zdieľajte článok:

Ako sušiť ovocie a zeleninu? Vyskúšajte tieto overené postupy

:

Sušenie patrí k najstarším spôsobom, ako využiť plody ovocia a zeleniny a zachovať pritom vitamíny, ktoré obsahujú. Výhodou sušeného ovocia je to, že vám vydrží dlho a vy si tak jeho chuť môžete užívať aj pod vianočným stromčekom.

rôzne druhy sušeného ovocia

Zdroj: Dried fruit photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com

Aké benefity prináša sušenie ovocie?

  • zachovanie a dlhodobé skladovanie úrody
  • vyrobíte si malé, zdravé snacky, ktoré si môžete dať pri telke namiesto chipsov alebo si ich zabalíte na cesty
  • môžete ich jesť celoročne
  • zdrojom rýchlej energie napríklad pri výkone náročných činností ako turistika, lyžovanie a pod.
  • majú nutričné hodnoty

sušené ovocie na lopáriku

Zdroj: Food flat lay photo created by freepik - www.freepik.com

Aké ovocie a zeleninu zvykneme najčastejšie sušiť?

Medzi naše najobľúbenejšie sušené ovocné pokrmy, ktoré si vieme dopestovať doma v záhradke, patria:

Pri zelenine sa na prvých miestach hitparády obľúbenosti zasa umiestnili: 

  • rajčiny
  • hríby
  • zemiaky
  • brokolica
  • špenát
  • mrkva
  • červená paprika
  • zeler
  • cibuľa

Postup sušenia obľúbeného ovocia a zeleniny

Ako prvé je potrebné zeleninu a ovocie umyť a nakrájať na tenké plátky. Nakrájané kúsky by mali byť rovnako veľké, aby aj sušenie prebiehalo rovnomerne rýchlo.

Ešte pred sušením sa odporúča blanšírovanie zeleniny a ovocia, aby si zachovalo viac chuti, farby, vitamínov a sviežosti. Ide o proces krátkeho povarenia a následného ponorenia do ľadovej vody.

Odporúčaná teplota na sušenie je 42 °C pre zachovanie výživných látok a vitamínov. Ovocie a zeleninu rozkladáme pri sušení tak, aby sa navzájom nedotýkali alebo neprekrývali.

Takto vysušená úroda sa skladuje v uzatvorených sklenených alebo antikorových nádobách na tmavom a suchom mieste.

skladovanie sušeného ovocia v sklených nádobách

Zdroj: CSU-Extension z Pixabay

3 druhy sušenia ovocia a zeleniny

Môžeme sa rozhodnúť pre niekoľko spôsobov sušenia – sušenie vonku, sušenie v elektrickej rúre alebo sušenie v elektrickej sušičke.

sušené jablká

Zdroj: congerdesign z Pixabay

Najpomalšie sušenie vonku

1. Pri sušení v prirodzenom prostredí, teda na slnku, sa kvôli očakávanému výslednému efektu odporúča:

  • rovnomerne rozložiť ovocie a zeleninu na plech tak, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali a nedotýkali
  • zakryť gázou, ktorá poslúži ako ochrana pred hmyzom a vyložiť na slnečné a suché miesto;
  • raz denne obrátiť ovocie a zeleninu, aby sa sušilo z každej strany;
  • počas noci vložiť sušené ovocie a zeleninu na suché miesto;
  • odhadnúť niekoľko suchých a slnečných dní na potrebné sušenie alebo použiť radiátor, či priestor pri krbe

sušené jahody v miske

Zdroj: Dry food photo created by 8photo - www.freepik.com

Tento spôsob je vhodný pre jablká, hrušky, marhule či paradajky. Pokiaľ si chcete vysušiť bylinky, ideálne je vyhnúť sa slnku. Sušia sa buď celé vetvičky napríklad šalvie alebo levandule zavesené dolu hlavou zo stropu. Druhou možnosťou je rozložiť iba listy bylinky na tácky vystlané papierom na pečenie. Takto pripravené je vhodné umiestniť ich na tmavé, dobre vetrané miesta. Keby ich necháte sušiť na slnku, stratili by všetky aromatické silice. 

Čas je však pri prirodzenom sušení nepriateľom, keďže musíte čakať na hotový produkt dlhú dobu.

Stredne rýchle sušenie v rúre

2. Ak sa rozhodnete pre sušenie v rúre, prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu vysušiť úrodu správne:

  • ovocie a zelenina sa v rúre suší pri najnižšej teplote;
  • nakrájané kúsky na plátky rozložte rovnomerne na plech, prípadne na mriežku alebo na papier na pečenie;
  • pre sušenie sa hodí viac rúra s cirkuláciou vzduchu (s ventilátorom);
  • počítajte s vyššou spotrebou elektrickej energie, keďže sušenie v rúre trvá od 6 do 20 hodín v závislosti od druhu ovocia alebo zeleniny.

rúra

Zdroj: Furniture design photo created by freepik - www.freepik.com

Najrýchlejšie sušenie v sušičke ovocia

Treťou možnosťou je sušenie ovocia a zeleniny priamo v elektrickej sušičke potravín, kde postupujeme podľa návodu na obsluhu daného typu sušičky.

Aké výhody prináša sušička ovocia?

Výhodou sušičiek ovocia je ich spotreba. Zatiaľ čo pri sušení v rúre vám výdavky za elektrinu rapídne stúpnu, pri sušičke ovocia sa ničoho takého obávať nemusíte. Priemerná spotreba za hodinu je pri sušičkách cca 230 až 350 wattov (záleží od druhu, ktorý vlastníte).

Druhým benefitom je bezpečnosť. Sušička je nadizajnovaná tak, aby bolo jej niekoľkohodinové použitie bezpečné. Nechať zapnutú rúru počas noci je riziko, ktoré vám neodporúčame podstupovať, najmä pokiaľ máte domácich maznáčikov či malé deti.

Oceníte taktiež tichú prevádzku sušičky. Keďže ovocie sa suší aj niekoľko hodín, je dôležité, aby sušička nebola hlučná.

Keď sa rozhodnete do sušičky investovať viac peňazí, získate ďalšie skvelé výhody ako sú nastavenie časovača a teploty sušičky.

Kvalitné sušičky sú drahšie, ale ide o dlhodobú investíciu. Pokojne si môžete nájsť známych alebo priateľov a rozhodnúť sa pre kúpu jednej spoločnej sušičky, ktorú si budete v prípade potreby požičiavať. 

Celú ponuku sušičiek nájdete po kliknutí na banner.

banner na sušičky ovocia


Autor článku:
Terézia Bieliková
Terézia Bieliková

Terka je človek technicky zručný. Záhadný návod ku skrinke z Ikey dokáže rozlúsknuť rovnako rýchlo ako severské krimi, ktoré sú jej srdcovkou.

Publikované: 20.07.2022
Zdieľajte:
Mohlo by vás tiež zaujímať
Ako sa zbaviť kuny? Vyskúšajte overené metódy

Ako sa zbaviť kuny? Vyskúšajte overené metódy

Počujete dupot na povale? Je pravdepodobné, že tam vyčíňa práve kuna. Toto obratné zviera dokáže napáchať na vašom majetku veľké škody. Hoci je... Čítať ďalej 

Ako často čistiť kurín a ako zatočiť s roztočmi?

Ako často čistiť kurín a ako zatočiť s roztočmi?

Možno sa to dakedy nerobilo, no je načase to zmeniť. To, ako vyzerajú kuríny ovplyvňuje zdravie sliepok, zvyšuje produkciu znášania vajec a šetrí... Čítať ďalej 

Ako ochrániť úrodu pred škodcami? Poradíme vám

Ako ochrániť úrodu pred škodcami? Poradíme vám

Záhradkárska sezóna je v plnom prúde, no v plnom prúde je aj rozmnožovanie a útoky škodcov na vašu zeleninu, ovocie či okrasné rastliny. Ako... Čítať ďalej 

30 rokov
pre Vás
Platby
na faktúru
Rýchle
dodanie tovaru
Garancia
vrátenia peňazí