![]() | 1x Medzikus na rýchlospojku | 0.40 € |
Celková cena: | 0,40 € |
Sušenie patrí k najstarším spôsobom, ako využiť plody ovocia a zeleniny a zachovať pritom vitamíny, ktoré obsahujú. Výhodou sušeného ovocia je to, že vám vydrží dlho a vy si tak jeho chuť môžete užívať aj pod vianočným stromčekom.
Zdroj: Freepik
Zdroj: Freepik
Medzi naše najobľúbenejšie sušené ovocné pokrmy, ktoré si vieme dopestovať doma v záhradke, patria:
Pri zelenine sa na prvých miestach hitparády obľúbenosti zasa umiestnili:
Ako prvé je potrebné zeleninu a ovocie umyť a nakrájať na tenké plátky. Nakrájané kúsky by mali byť rovnako veľké, aby aj sušenie prebiehalo rovnomerne rýchlo.
Ešte pred sušením sa odporúča blanšírovanie zeleniny a ovocia, aby si zachovalo viac chuti, farby, vitamínov a sviežosti. Ide o proces krátkeho povarenia a následného ponorenia do ľadovej vody.
Odporúčaná teplota na sušenie je 42 °C pre zachovanie výživných látok a vitamínov. Ovocie a zeleninu rozkladáme pri sušení tak, aby sa navzájom nedotýkali alebo neprekrývali.
Takto vysušená úroda sa skladuje v uzatvorených sklenených alebo antikorových nádobách na tmavom a suchom mieste.
Zdroj: Pixabay
Môžeme sa rozhodnúť pre niekoľko spôsobov sušenia – sušenie vonku, sušenie v elektrickej rúre alebo sušenie v elektrickej sušičke.
Zdroj: Pixabay
1. Pri sušení v prirodzenom prostredí, teda na slnku, sa kvôli očakávanému výslednému efektu odporúča:
Zdroj: Freepik
Tento spôsob je vhodný pre jablká, hrušky, marhule či paradajky. Pokiaľ si chcete vysušiť bylinky, ideálne je vyhnúť sa slnku. Sušia sa buď celé vetvičky napríklad šalvie alebo levandule zavesené dolu hlavou zo stropu. Druhou možnosťou je rozložiť iba listy bylinky na tácky vystlané papierom na pečenie. Takto pripravené je vhodné umiestniť ich na tmavé, dobre vetrané miesta. Keby ich necháte sušiť na slnku, stratili by všetky aromatické silice.
Čas je však pri prirodzenom sušení nepriateľom, keďže musíte čakať na hotový produkt dlhú dobu.
2. Ak sa rozhodnete pre sušenie v rúre, prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu vysušiť úrodu správne:
Zdroj: Freepik
Treťou možnosťou je sušenie ovocia a zeleniny priamo v elektrickej sušičke potravín, kde postupujeme podľa návodu na obsluhu daného typu sušičky.
Aké výhody prináša sušička ovocia?
Výhodou sušičiek ovocia je ich spotreba. Zatiaľ čo pri sušení v rúre vám výdavky za elektrinu rapídne stúpnu, pri sušičke ovocia sa ničoho takého obávať nemusíte. Priemerná spotreba za hodinu je pri sušičkách cca 230 až 350 wattov (záleží od druhu, ktorý vlastníte).
Druhým benefitom je bezpečnosť. Sušička je nadizajnovaná tak, aby bolo jej niekoľkohodinové použitie bezpečné. Nechať zapnutú rúru počas noci je riziko, ktoré vám neodporúčame podstupovať, najmä pokiaľ máte domácich maznáčikov či malé deti.
Oceníte taktiež tichú prevádzku sušičky. Keďže ovocie sa suší aj niekoľko hodín, je dôležité, aby sušička nebola hlučná.
Keď sa rozhodnete do sušičky investovať viac peňazí, získate ďalšie skvelé výhody ako sú nastavenie časovača a teploty sušičky.
Kvalitné sušičky sú drahšie, ale ide o dlhodobú investíciu. Pokojne si môžete nájsť známych alebo priateľov a rozhodnúť sa pre kúpu jednej spoločnej sušičky, ktorú si budete v prípade potreby požičiavať.
Z dažďovej vody môžete ušetriť desiatky eur ročne. Stačí ju zachytávať do suda alebo nádrže a použiť tam, kde pitnú vodu netreba. Zistite, ako... Čítať ďalej
Liahnutie kuriatok môže byť nádherný zážitok – alebo nočná mora. Čo ak vás však od úspechu delia len malé chyby, ktoré ľahko vyriešite? Poďme si... Čítať ďalej
Krbové ventilátory sú vynikajúcim spôsobom, ako maximalizovať teplo generované vaším krbom alebo kachľami. Správne využitie týchto ventilátorov... Čítať ďalej