![]() | 1x Prístrešok pre auto Palram Arcadia 5000 | 2 109.00 € |
![]() | 1x FEREX Lúpač kukurice stolný | 34.00 € |
Celková cena: | 2 143,00 € |
Každý záhradkár sa isto teší na bohatú úrodu a plody svojej pestovateľskej práce. Čerstvé, šťavnaté, tvrdé, mäkké, chrumkavé, sladučké aj trpké. Jeden rok je viac jahôd, iný rok praje hruškám, ďalší rok niečomu inému. Využite plody ovocia a zeleniny tak, aby nič nevyšlo nazmar a spestrite si jedálniček vlastnoručne vytvorenými a zdravými dobrotami.
Tradičným spôsobom spracovania ovocia a vybraných druhov zeleniny je zaváranie, ktoré začína s prvými plodmi záhrady a trvá až do zberu neskorých druhov odrôd. Vďaka nemu si urobíme zásoby chutných zaváranín na zimné obdobie.
Dobre pripravené kompóty skladované na chladnom mieste majú trvanlivosť až 6 rokov a výhodou zaváranín je, že ich možno konzumovať hneď po otvorení pohára.
Na zaváranie potrebujeme predovšetkým zaváraninové poháre rôznych veľkostí, viečka na tieto poháre s viacerými možnosťami uzatvorenia a samozrejme plodiny, ktoré budeme zavárať.
Ide o jednoduchý postup uzatvorenia ovocia alebo zeleniny do zaváraninového pohára tak, aby bol zamedzený prístup vzduchu. Následne sa naplnené poháre zohrejú na vysokú teplotu v závislosti od druhu ovocia alebo zeleniny.
Ovocie alebo zeleninu si dopredu pripravíme, teda očistíme a v prípade potreby pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do pohárov na zaváranie, zalejeme nálevom, dobre uzavrieme a dáme sterilizovať do väčšieho hrnca s vodou.
Prevarením sa kompót chráni pred mikroorganizmami, teda pasterizuje. Vysokou teplotou sa vytlačí z pohárov nadbytočný vzduch, vytvorí podtlak, a tým sa drží zaváraninové viečko.
Na ovocie a vybrané druhy zeleniny sa hodí cukrový nálev, ktorý je možné doplniť škoricou, vanilkou, zázvorom, mätou, medovkou, citrónovou kôrou alebo dokonca alkoholom.
Jednotlivé druhy zeleniny je možné sterilizovať v slanom alebo sladkokyslom náleve v závislosti od preferencií rodiny.
1. je potrebné mať zdravé a čerstvé, nie príliš mäkké ovocie,
2. pred zaváraním ovocie/zeleninu poriadne umyte,
3. dôkladné umytie, sterilizáciu a vysušenie si vyžadujú aj poháre a viečka,
4. pred vložením do závaracieho hrnca treba poháre uzavrieť tak, aby sa viečka dobre prisali,
5. ideálne je pomalé chladnutie zaváranín po sterilizácii, najlepšie na teplej podložke otočené hore dnom,
6. označte si zaváraninové poháre štítkom s názvom a dátumom zavárania.
Sterilizovať zaváraniny sa dá nielen v hrnci, ale aj v elektrickej alebo mikrovlnnej rúre a dokonca v umývačke riadu.
Možnostiam používania a konzumácii kompótov a sterilizovanej zeleniny sa medze nekladú. Pekne upravená zaváranina poslúži aj ako „hand made“ darček. Kto by odolal takejto špecialite z domácej kuchyne?
Jednoduchým, šetrným a rýchlym spôsobom, ako uchovať zeleninu, ovocie, prípadne bylinky pre neskoršie používanie, je určite mrazenie.
Pre mrazenie sú vhodné plastové obaly určené na zmrazovanie alebo uzatvárateľné a mikroténové vrecká, ktoré jednoducho zaviažete, zatiahnete gumičkou alebo zvaríte. Pokojne môžete použiť aj plastové tégliky z iných druhov potravín, ktoré sú vyčistené a je možné ich uzatvoriť.
Ovocie a zelenina sa dobre zmrazia pri teplote od −18 až −26 °C, pričom sa v medzibunkových priestoroch rýchlo vytvoria drobné kryštáliky, ktoré sú v nich rovnomerne umiestnené. Najlepšie je zmrazovať malé množstvá ovocia a zeleniny a ešte pred uložením do mrazničky ich nechať ochladiť v chladničke.
1. „nasucho“ – umyté a osušené plody uložíme do obalov a uzatvoríme,
2. s cukrom – umyté a odkvapkané plody zmiešame s kryštálovým cukrom,
3. zaliate cukrovým nálevom – prevareným a dobre vychladnutým.
Mäkké ovocie ako jahody používame skôr na prípravu pretlaku alebo drene.
Zdroj: Melting ice photo created by Racool_studio - www.freepik.com
1. umyť, očistiť a osušiť – ak ju budeme spracovávať do 3 mesiacov,
2. blanšírovať - umytú, očistenú a nakrájanú zeleninu zalejeme vriacou vodou a necháme pôsobiť 2-3 minúty. Potom ju prudko ochladíme v nádobe so studenou až ľadovou vodou. Tento proces robíme pre zachovanie farby, chute, vône aj vitamínov po dlhšiu dobu.
Zmrazenú zeleninu pridávame priamo do varenia, bez rozmrazovania. Aj huby je možné zmraziť a najlepšie, keď ich predtým taktiež upravíte blanšírovaním.
1. „nasucho“ – umyté, osušené a nakrájané nadrobno,
2. zaliate v nádobách na ľad – po ich umytí a nakrájaní sa umiestnia do nádob na ľad, zalejú vodou a zmrazia. Po zmrazení sa vyklopia, zabalia do alobalu a opäť vložia do mrazničky.
3. Liečivé bylinky sa nemrazia, len sušia.
4. Ak sme niektoré zmrazené ovocie alebo zeleninu rozmrazili, už ich opäť nezmrazujeme.
5. Mrazením si ovocie aj zelenina zachová chuť, tvar, farbu, vôňu aj obsah vitamínu C a vydrží pokojne až do ďalšej úrody.
1. Liečivé bylinky sa nemrazia, len sušia.
2. Ak sme niektoré zmrazené ovocie alebo zeleninu rozmrazili, už ich opäť nezmrazujeme.
3. Mrazením si ovocie aj zelenina zachová chuť, tvar, farbu, vôňu aj obsah vitamínu C a vydrží pokojne až do ďalšej úrody.
Už ste o tom počuli? Ide o postup podobný kvasenej kapuste, ale kapusta sa sčasti alebo úplne nahradí inou zeleninou a korením.
Rýchlokvasená zelenina je tým najprirodzenejším probiotikom a vydrží na konzumáciu aj niekoľko mesiacov. To záleží od koncentrácie vzniknutej kyseliny mliečnej a teploty uloženia.
1. fermentované pokrmy sú zdravé a výživné
2. fermentovanie predlžuje trvanlivosť potravín
3. fermentovanie šetrí energiu
4. fermentovanie mení chuť jedla
Zelenina sa umyje, očistí a nakrája. Potom sa natlačí do nádoby tak, aby pustila šťavu a chránila zeleninu pred kyslíkom. Doplní sa koreninami, vodou, prípadne štartérom – dopredu pripravenou kultúrou baktérií alebo probiotík na naštartovanie fermentácie. Takto pripravená zmes sa zaťaží (napr. kremičitým kameňom) a nechá sa kvasiť 1 až 3 týždne, teda fermentovať.
Vhodné kombinácie nakladanej zeleniny a korenín:
Presný postup prípravy zeleniny a korenín na fermentovanie nájdete na vybraných internetových stránkach, ktoré sa tomuto tradičnému spôsobu konzervovania venujú.
Pre lepšiu predstavu, v podstate ide o probiotický šalát. Ak ho máte v zásobe v chladničke, môžete si z neho nabrať kedykoľvek - na raňajky, desiatu, obed, olovrant alebo večeru.
Sladký lekvár je pochúťkou nielen detí, ale aj dospelých. Ak máte vlastnú úrodu či zvyšky ovocia, vyskúšajte si urobiť vlastný domáci džem.
1. Na lekvár potrebujete mäkké až prezreté ovocie.
2. Ovocie treba dobre poumývať, pokiaľ obsahuje napríklad kôstky alebo zelené časti, je nutné ich odstrániť.
3. Po tomto procese je dobré ich ešte raz premyť.
Zdroj: Apricot photo created by valeria_aksakova - www.freepik.com
4. Vyčistené ovocie môžeme pomlieť pokiaľ je napríklad veľké ako slivky, marhule a pod.
5. Následne ovocie vložíme do hrnca, pridáme 900 g kryštálového cukru a varíme pokiaľ nezačne vrieť. Dôležité je ovocie neustále miešať, aby sa nepripálilo o spodok či boky hrnca.
6. Cca po dvoch hodinách máme lekvár hustý a uvarený. Prelejeme ho do zaváraninových pohárov, viečka dobre utiahneme a položíme dnom nahor.
Nezabudnite si lekvár označiť štítkom, aby sa vám v špajzi lekváre nepomiešali.
Máte už plné pivnice, police v komore sa prehýbajú od zaváranín, kompótov, džemov, džúsov a lekvárov? Urobili ste si zoznam vašich produktov, ktoré budete využívať ako darčeky pre známych a priateľov? A ešte stále vám zostali prebytky z úrody?
Tak ich jednoducho darujte alebo vymeňte so susedmi, priateľmi, kolegami alebo známymi.
Ponúknite ich na predaj. Je množstvo skupín a stránok na sociálnych sieťach, kde môžete ponúknuť na darovanie alebo dokonca na predaj ovocie a zeleninu z vašej záhrady (napr.: Trhovisko - bylinky, domáce výrobky, prebytky zo záhrady a všetko handmade, Prebytky z biozáhrad a pod.).
Určite sa nájdu ľudia, ktorí prebytky z vašej záhradky ocenia a využijú.
Jednou z posledných možností je práve využitie prebytkov zo záhrad na doplnenie kompostu a jeho tvorbu pre ďalšie obdobie.
Takto veľmi efektívne zužitkujete aj zvyšky z čistenia zeleniny a ovocia, ktoré sa už spotrebovali, zavarili, zmrazili alebo vysušili. Na kompost môžete pokojne uskladniť aj poškodené, zhnité a plesnivé plodiny.
Plnenie vášho kompostéra je jedným z dôležitých spôsobov, ako nakladať s biologickým odpadom. Ak ešte nemáte vybudovaný vlastný kompostér, odporúčame tak urobiť čím skôr. S ohľadom na jeho efektívne využitie vo vašej záhradke, ale aj s ohľadom na povinné triedenie kuchynského biologického odpadu od 1.1.2021.
Veríme, že máte svoj osvedčený recept alebo postup, ako naložiť s prebytkami z jednotlivých druhov ovocia alebo zeleniny tak, aby sa všetko spotrebovalo a spracovalo.
Kvalitné náradie a záhradnú techniku potrebnú pri starostlivosti o vašu záhradku a bohatú úrodu nájdete na našej internetovej stránke www.ferex.sk celoročne.
Rovnako ako plastový kompostér, ktorý sa postará o všetok biologický odpad, čo vyprodukujete v domácnosti i v záhrade a vytvorí vám prirodzené hnojivo pre vašu záhradku. Myslite bio a kŕmte kompostér.
Počas voľných večerov alebo krátkej prestávky so šálkou čaju na terase si otvorte náš internetový obchod a nechajte sa inšpirovať, čo si ešte môžete doplniť k vašej zbierke pomocníkov v záhrade.
Z dažďovej vody môžete ušetriť desiatky eur ročne. Stačí ju zachytávať do suda alebo nádrže a použiť tam, kde pitnú vodu netreba. Zistite, ako... Čítať ďalej
Liahnutie kuriatok môže byť nádherný zážitok – alebo nočná mora. Čo ak vás však od úspechu delia len malé chyby, ktoré ľahko vyriešite? Poďme si... Čítať ďalej
Krbové ventilátory sú vynikajúcim spôsobom, ako maximalizovať teplo generované vaším krbom alebo kachľami. Správne využitie týchto ventilátorov... Čítať ďalej