Zdieľajte článok:

Ako si vybrať záhradný gril, ktorý splní vaše očakávania?

K letu neodmysliteľne patria grilovačky s rodinou a priateľmi. Podľa čoho si vybrať vhodný gril? 



Zdroj: Canva

Na čo sa zamerať pred kúpou záhradného grilu? 

K letu neodmysliteľne patria posedenia v záhrade a grilovačky s rodinou a priateľmi. Žiadna grilovačka sa však nezaobíde bez grilu. Správne vybraný záhradný gril bude výborným pomocníkom, ktorého oceníte či už pri komornom rodinnom posedení, alebo väčšej záhradnej párty. So správne zvoleným grilom budete môcť grilovať v záhrade, ale tiež na terase či balkóne a dokonca aj v uzavretom priestore, ako napr. v zimnej záhrade alebo záhradnej chatke. Na trhu existuje viacero typov grilov v rôznych prevedeniach. 


Existujú tri základné typy grilov - gril na drevené uhlie, plynový gril a elektrický gril. Každý z uvedených typov má svoje plusy aj mínusy. Na čo je dobré sa zamerať pred kúpou grilu? Pri výbere je vhodné brať do úvahy nasledujúce základné faktory: 

  • miesto kde budete grilovať - bude to na záhrade, terase, balkóne alebo v záhradnom domčeku?  
  • ako často budete gril využívať - pravidelne alebo len príležitostne
  • pre koľko ľudí budete grilovať  
  • či ste ochotní tráviť čas aj prípravou grilu a jeho následným čistením, alebo nemáte radi prácu navyše
  • aký rozpočet máte na nový gril

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na rozdiely medzi jednotlivými typmi grilov. 

Gril na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie je absolútna grilovacia klasika. Pri grilovaní vytvára nezameniteľnú atmosféru, vôňu a chuť. Obsluha tohto typu grilu si vyžaduje trochu viac skúseností a zručnosti, ale o to je pôžitok z grilovania väčší. Pred kúpou záhradného grilu treba brať do úvahy všetky plusy a mínusy, ktoré grilovanie na grile na drevené uhlie prináša.   

Výhody grilu na drevené uhlie 

  • Nižšia obstarávacia cena
  • Tradičný spôsob grilovania
  • Gril sa ľahko prenáša
  • Rýchla príprava pokrmov vďaka vysokým teplotám
  • Grilovanie priamou a nepriamou metódou

Nevýhody grilu na drevené uhlie

  • Potreba dokupovať drevené uhlie / tuhé palivo
  • Manipulácia vyžaduje skúsenosti
  • Dlhšia príprava na prevádzku 
  • Nemožno regulovať teplotu
  • Použitie iba vonku kvôli dymu
  • Náročná údržba a čistenie
Zdroj: Canva

Typy grilov na drevené uhlie

Existuje viacero typov grilov na drevené uhlie, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami a funkciami: 

  • Kotlové grily na uhlie sú opatrené poklopom, ktorý vám umožní grilovanie aj vo veternom alebo sychravom počasí. Vďaka veku je možné grilovať aj väčšie kusy mäsa, a to rovnomerne zo všetkých strán.
  • Prenosné ohniská vám umožnia posedenie pri otvorenom ohni napríklad v kempe, na záhrade alebo na terase. Niektoré sú vybavené roštom a umožňujú aj grilovanie. Oproti klasickým prenosným grilom na uhlie majú o niečo jednoduchšiu konštrukciu s odolnou povrchovou úpravou, ktorá nevyžaduje zvláštnu údržbu.
  • Pokiaľ máte radi nielen grilované, ale aj údené jedlá, odporúčame vám siahnuť po griloch s údiarňou.
  • Grily na kura spoznáte podľa otočnej vidlice, na ktorú sa napichne kurča, morka alebo malé stehno. Niektoré grily sú opatrené aj motorčekom na otáčanie roštu.
  • Prenosné grily na drevené uhlie je možné ich ľahko zložiť a premiestniť.
  • Grily s udiarňou sú ako stvorené pre všetkých milovníkov údených lahôdok. Majú spojené ohniská – po rozpálení sa rozohreje časť na grilovanie, ktorá zároveň poskytne dym na údenie. 

Palivo do grilu - drevené uhlie alebo brikety? 

Drevené uhlie rozpálite rýchlejšie, ale je drobnejšie, a preto vydrží horieť kratšiu dobu. Pri dlhšom grilovaní treba uhlie častejšie prikladať.

Brikety sa rozpaľujú horšie, ale vydržia horieť dlhšie ako uhlie. Nie je potrebné tak často prikladať. Sú ideálne na dlhšie grilovanie.

Čo treba brať do úvahy pri výbere grilu na drevené uhlie? 

  • veľkosť grilu podľa počtu stravníkov 
  • kvalitu použitého materiálu (vybrať si môžete smaltované, nerezové alebo liatinové grily ) 
  • odolnosť a stabilita konštrukcie (uprednostnite zvarené a posmaltované spoje namiesto skrutiek)
  • typ roštu - nerezový ( ľahko sa udržuje, ale nevytvára na pokrmoch typickú mriežku) alebo liatinový ( náročnejšia údržba, ale zanecháva na mäse typický odtlačok) 
  • bezpečnostné prvky ( napr. tepelne odolné držadlá)
  • praktické príslušenstvo a doplnky ( veko, ktoré umožní aj nepriame grilovanie a grilovanie aj pri veternom počasí; miska na zachytávanie popola, kolieska na jednoduchú manipuláciu a pod. )

Plynový gril

Plynový gril je vďaka horáku alebo viacerým horákom takmer okamžite nahriaty a pripravený na používanie. Nie je závislý na prítomnosti elektrickej zásuvky, neprodukuje dym ani popol a počas grilovania je možné regulovať teplotu. Plynový gril by mal mať dostatočne pevnú konštrukciu, aby bez problémov udržala fľašu s propán-butánom. Plynový gril vám zabezpečí pohodlné, komfortné a nenáročné grilovanie, avšak bez pôžitku z grilovania na ohni. 

Výhody plynového grilu  

  • Bezpečné a zdravé grilovanie
  • Rýchla príprava na grilovanie a rýchle rozohriatie
  • Ľahká a plynulá regulácia teploty
  • Lacné propán-butánové palivo
  • Menej náročné čistenie a údržba

Nevýhody plynového grilu

  • Vyššia obstarávacia cena
  • Nutnosť vymieňať plynovú bombu
  • Absencia dymovej arómy 
  • Väčšia a ťažšia konštrukcia

Typy plynových grilov 

  • Plynový gril s bočným horákom využijete najmä pri veľkých grilovačkách. Bočný horák môžete využiť na prípravu príloh, omáčok alebo ohrievanie už hotového jedla. 
  • Stolný plynový gril nezaberie veľa miesta, ale má dostatočný výkon. Je ideálny na priame grilovanie.
  • Prenosný plynový gril je ľahký a prispôsobený na časté prenášanie. Nezaberie veľa miesta, ideálny na dovolenku alebo cesty do prírody. K prenosným plynovým grilom vám postačí plynová kartuša.

Druh grilovacieho systému – láva alebo flavorizér?

Grilovací systém je kľúčový pri výbere plynového grilu.  

Plynový gril s lávovými kameňmi funguje na princípe ohrevu kameňov pochádzajúcich z vyhasnutých sopiek. Kamene sú umiestnené na horákoch a odovzdávajú tepelnú energiu grilovaným potravinám. Kamene sa musia najskôr nahriať, a preto môže byť príprava zdĺhavejšia. Po čase môže dôjsť prasknutiu kameňov vplyvom vysokých teplôt, a preto je potrebné ich pravidelne meniť. Po každom grilovaní sa odporúča vypáliť tuk z kameňov. 

Plynový gril s flavorizérom má kovový profil v tvare "V" umiestnený nad plynovými horákmi. Horáky nahrievajú kovový profil, čo zaisťuje lepšie rozloženie žiaru a bráni priamemu ohrevu mriežky nad horákom. Odkvapkávajúca šťava a tuk stekajú do bočnej vyberateľnej misky, čo zabraňuje vzplanutiu tuku.

Čo treba brať do úvahy pri výbere plynového grilu? 

  • veľkosť grilu podľa počtu stravníkov
  • výkon - platí, že čím vyšší výkon, tým rýchlejšie bude gril rozohriaty na požadovanú teplotu
  • materiál konštrukcie - ovplyvňuje životnosť grilu. Liatinové plynové grily sú veľmi odolné, dobre akumulujú teplo. Nerezové plynové grily majú dlhú životnosť, nehrdzavejú, ľahko sa udržujú, ale horšie akumulujú teplo. 
  • materiál grilovacieho roštu - liatinový alebo nerezový
  • doplnkové funkcie a príslušenstvo

Elektrický gril

Elektrický gril neprodukuje žiadny dym a popol, a preto je možné ho používať vonku na terase alebo balkóne, ale tiež v interiéri. Vonkajší elektrický gril je ideálny na grilovanie v meste, keďže neprodukuje žiadny dym. 

Výhody elektrického grilu

  • jednoduché ovládanie
  • pripravený k používaniu v priebehu pár minút
  • regulácia ohrevu
  • použitie v exteriéri aj v interiéri
  • ľahká manipulácia
  • malé rozmery a hmotnosť
  • zdravšia verzia grilovania

Nevýhody elektrického grilu

  • nutnosť pripojenia k elektrickej sieti
  • absencia pravého pôžitku z grilovania
  • častá poruchovosť

Zdroj: Canva

Typy elektrických grilov 

  • Elektrické stojanové grily majú stojan, ktorý zaisťuje stabilitu pri umiestnení na zem. Tým pádom nezaberajú miesto na stole, ktoré môžete využiť na prípravu príloh či na samotné stolovanie. Stojan je pri väčšine modelov oddeliteľný. Počas nepriaznivého počasia alebo zimného obdobia je možné stojan oddeliť a gril použiť vo vnútri.
  • Elektrické stolné grily sú otvorené grily, ktoré majú priestranné grilovacie plochy, čo umožňuje pripravovať jedlo pre viacero ľudí. Vďaka kvalitnej nepriľnavej úprave sa ľahko udržujú. 
  • Elektrické kontaktné grily grilujú obojstranne, a teda aj rýchlejšie. Hodia sa nielen na grilovanie, ale tiež na zapekanie toastov či panini. Výhodou je ich skladnosť. Niektoré je možné rozložiť a  tým využiť väčšiu plochu. 

  • Záhradné vertikálne grily (tiež otočné) sa hodia na prípravu väčšieho kusa mäsa vcelku, ktorý sa pri grilovaní otáča a tým sa opeká rovnomerne zo všetkých strán. Konkrétne využijete otočný záhradný elektrický gril na jedno kura, gyros alebo kebab. 
  • krajšie umiestnenie a dokupovania paliva, umožňuje však grilovanie a údenie súčasne. To vám ušetrí nielen počiatočnú investíciu, ale čiastočne aj ušetríte na palive. So záhradným grilom elektrickým pravé údenie nedocielite.

Čo treba brať do úvahy pri výbere elektrického grilu? 

  • príkon - gril s vyšším príkonom sa rýchlejšie rozohreje a dosiahne aj vyššiu maximálnu teplotu. Jedlo bude pripravené v krátkom čase.
  • grilovaciu plochu - hladká grilovacia doska sa hodí na prípravu rôznych druhov jedál; rebrovaná grilovacia doska je vhodná na grilovanie mäsa a zeleniny; kombinovaná grilovacia doska umožňuje pripraviť viac druhov pokrmov naraz
  • grilovacia doska by mala byť vyrobená z kvalitného materiálu s nelepivou povrchovou úpravou ( na trhu existujú grily s liatinovou doskou, doskou z prírodného kameňa, terakotovou doskou a keramickou doskou )
  • výhodou je, ak je gril vybavený vyberateľnou nádobkou na tuk, do ktorej steká šťava z grilovaných pokrmov

 

Vyberte si z našej ponuky

Už máte jasno v tom, ktorý gril by ste si vybrali vy? Ak áno, pozrite si našu ponuku grilov na e-shope za výhodné ceny. Ak ste stále nerozhodní, neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám s výberom poradíme.

🌿 Smetná nádoba 240 l FEREX PREMIUM zelená

Smetná nádoba 240 l FEREX PREMIUM zelená

Smetná nádoba FEREX PREMIUM je vhodná na triedený zber skla. Svoje využitie si nájde skutočne kdekoľvek - či už to bude exteriér domu, firmy, školy, nemocnice či iných budov. Vďaka štedrému objemu nádoby a to až 240 l sa do nej vojde veľké množstvo odpadu.

Najväčšou prednosťou smetnej nádoby je vystužená hrebeňová lišta, ktorá eliminuje riziko prasknutia smetnej nádoby pri vysýpaní.

Najpredávanejšia značka smetných nádob - predáme viac ako 15 000 ks ročne

Okrem smetných nádob na sklo nájdete v našom eshope v rovnakom dizajne aj čierne smetné nádoby na komunálny odpad, 


Autor článku:
Lukáš Časta
Lukáš Časta

Lukáš je človek všestranný. Počas bežného dňa pomáha kolegom, kontroluje sklad, komunikuje so zákazníkmi a medzitým v hlave vymýšľa nové nápady pre e-shop. Je otcom na plný úväzok a v záhrade najradšej pestuje rastliny, ktoré deti zjedia skôr ako dozrejú :)

Publikované: 28.06.2023
Zdieľajte:
Mohlo by vás tiež zaujímať
Krmítko pre vtáky: Ako správne vybrať a umiestniť, aby prežili zimu?

Krmítko pre vtáky: Ako správne vybrať a umiestniť, aby prežili zimu?

Kŕmidlo pre vtáky je skvelý spôsob, ako prilákať do záhrady vtáčiky, ktoré cez zimu neodlietajú do teplých krajín a potrebujú vašu pomoc. Oni... Čítať ďalej 

Na čo všetko vám poslúži elektrický šrotovník?

Na čo všetko vám poslúži elektrický šrotovník?

Šrotovník by mal mať vo výbave každý hospodár. Je nenahraditeľným pomocníkom pri mletí a kŕmení hospodárskych zvierat. Prečítajte si o jeho... Čítať ďalej 

5 dôvodov, prečo by ste si mali zaobstarať prístrešok pre auto

5 dôvodov, prečo by ste si mali zaobstarať prístrešok pre auto

Načo by mi bol prístrešok? Dobre je autu aj na ulici. Nie, nie je. Prečo? Máme pre vás hneď 5 dôvodov. Čítať ďalej 

30 rokov
pre Vás
Platby
na faktúru
Rýchle
dodanie tovaru
Garancia
vrátenia peňazí